SPIRITUEL EKSPEDITION I PERU
Inkastien til Machu Picchu – Amerikas største pilgrimsvandring – Inkaernes hellige dal – Ofringer med shamaner – Årets største fest i Cusco – Genopbygning af den sidste inkabro af græs – Hos mine venner i typisk landsby – Lokalliv på Taquile i Titicacasøen
22 dage fra 26. maj 2023
Pris. 39.500 kr. (+ deltagelse i ceremoni med ayahuasca)
På denne rejse får du et dybt indblik i, hvordan hverdagsliv, fest og den spirituelle verden for befolkningen i Andesbjergene er uløseligt forbundne. Vi er deltagere i – og ikke tilskuere til – religiøse fester og shamanernes ældgamle ritualer.
På denne rejse vil du:
- vandre den todages udgave af Inkastien til Machu Picchu
- deltage i ofringer med shamaner
- flette græsreb til inkabroen sammen med indianske kvinder
- deltage i Q’oylloriti, Amerikas største pilgrimsvandring
- selv være med til at skabe en storslået rejse
- besøge inkaruinerne i Ollantaytambo og Pisac
- køre gennem inkaernes hellige dal
- opleve den traditionelle befolknings spirituelle verden
- kunne vandre op på toppen af bjerget Huayna Picchu
- lave mad med en traditionel familie
- komme i kontakt med ukendte sider af dig selv
- deltage i Corpus Christo, årets største fest i Cusco
- bo hos mine venner i en typisk landsby
- bevæge dig udenfor de gængse turiststeder
- besøge de flydende sivøer i Titicacasøen
- deltage i vores gruppes eget daglige ritual
- lære om den traditionelle befolknings liv på øen Taquile
En rejse med eventyrer Hans Erik Rasmussen


“Peru – en indre og ydre rejse. Sådan stod der i beskrivelsen af turen. Jeg må i sandhed konstatere, at sådan blev det. For mit vedkommende var jeg på et tidspunkt i mit liv, hvor noget skulle laves om. Jeg havde netop sagt mit arbejde op, inden turen startede. Så det var et kærkomment tidspunkt til at komme langt væk, nulstille, lade op og så se hvilke muligheder fremtiden kan byde på. Her var turen i bjergene det perfekte valg. En både fysisk og psykisk udfordrende tur.”
John Wismann, deltager på en af mine tidligere rejser i Peru.
Program for de enkelte dage
Hvis muligheder eller forhindringer opstår, kan jeg ændre planen. De store linjer ligger dog fast. Beskrivelserne af de enkelte dage kan løbende blive udvidet.
En weekenddag mødes vi hos Hans Erik på Førslev Mølle.
Hans Erik fortæller om rejsen og deltagerne lærer hinanden af kende.

Tidligt om morgenen forlader vi Danmark og det kendte, og flyver mod Peru. Ved aftenstid lokal tid lander vi i Lima og tager ind i den historiske bydel. Herfra regerede den spanske vicekonge, da de spanske erobrere havde indtaget inkariget.
Inkluderede måltider:
Mad i fly, aftensmad i Lima
Vi flyver til Cusco og fortsætter direkte over højlandet og ned til byen Ollantaytambo i den hellige dal. På plazaen er der hyggelige caféer og de smalle gader, der er anlagt i inkatiden, er oplagte at slentre en tur i.
Inkluderede måltider:
Morgenmad på hotel, aftensmad
Vi suger Peru til os. I udkanten af Ollantaytambo fører inkaterrasser op til en aldrig færdigbygget, men meget imponerende inkafæstning med Soltemplet. Stenene på soltemplet er blandt de største, som inkaerne brugte til deres byggerier. De fem meter høje sten er hentet højt oppe på en bjergside på den modsatte side af floden.
Inkluderede måltider:
Morgenmad på hotel, frokost, aftensmad
Vi kører med tog fra Cusco ned langs Urubambafloden og stiger af, hvor den korte udgave af Inkastien starter.
Nær floden ligger det arkæologiske sted Chachabamba, der blev fundet af på en delvis skandinavisk ekspeditionen i 1940-41. Stedet fungerede som tambo, “landevejskro” og som kontrolpost på det sted, hvor en sti fører op til Wiñay Wayna. Bygningerne ligger omkring to små plazaer. To mure er bygget på kanten af en udhugget del af grundfjeldet. Klippen kan have fungeret som offersted. Bag bygningerne er 14 fontæner.
Fra Chachabamba er der knap otte kilometers vandring op ad en jævnt stigende skråning til det imponerende inkakompleks Wiñay Wayna i 2650 meters højde. De godt tre kilometers vandring frem til Solporten er identisk med den sidste del af vandringen på den fire dage lange udgave af Inkastien. På den måde oplever man den samme ankomst til Machu Picchu.
Fra Machu Picchu kører vi med minibus ned til hotel- og restaurantbyen Aguas Calientes.
Inkluderede måltider:
Morgenmad på hotel, frokost, aftensmad
Om morgenen kører vi fra Aguas Calientes op til Machu Picchu, og får en rundvisning i inkabyen.
Den unikke og velbevarede ruinby, som ikke faldt i spaniernes hænder, har endnu ikke afsløret sin hemmelighed om, hvad den virkelig blev brugt til. I dag hælder man mest til teorien om, at byen blev bygget som astronomisk observatorium, tempelby og ferieresidens for Inkaen og rigets elite. Det omfattende kompleks rummer flere bydele, templer, udsigtssteder og bygningsværker, hvor stenarbejdet er helt formidabelt fint udført. Byen står præcis, som da den blev bygget for næsten 600 år siden. Når vi står på Machu Picchu, forstår vi, at naturens smukkeste steder var hellige for inkaerne. Et besøg på Machu Picchu er en oplevelse, der brænder sig ind i hukommelsen.
Hvis du melder dig til turen tidligt har vi mulighed for at købe de få og meget eftertragtede tillægsbilletter til bjerget Huayna Picchu. Hvis det er muligt, vandrer vi dermed op på toppen og får en en fantastisk udsigt over bjergene.
Om eftermiddagen kører vi i tog til Ollantaytambo.
Inkluderede måltider:
Morgenmad på hotel, aftensmad
Vi kører op gennem den hellige dal og kommer til byen Pisac. Når vi er indkvarteret på det skønne Pisac Inn på plazaen, kører vi op til ruinkomplekset på et bjerg over byen.
Den mest betydningsfulde del af Pisac-ruinerne er centreret omkring Intihuatana, den lodrette sten på toppen af den fritliggende klippe inden for bygningen med den runde mur. Bygningen betegnes Soltemplet, og ved at aflæse stenens skygger kunne man følge med i årets gang. Den store firkantede bygning ved siden af Soltemplet var Månetemplet. Foran bygningerne løber en lille kanal ned til et badekar, hvor man har foretaget rituelle afvaskninger.
Neden for Intihuatana ligger en række huse bygget i oval. De menes at have været beboelse for præsterne. Videre ned ad bjergsiderne ligger de imponerende terrasser, hvoraf flere stadig er i brug. Ud over at fungere som religiøst og administrativt centrum for denne del af dalen var Pisac også det fæstningsanlæg, der skulle hindre de fjendtlige stammer fra lavlandet i at trænge ind i Cusco-området. I krisesituationer har terrassernes høje mure fungeret som fæstningsanlæg, og egnens befolkning har kunnet søge i sikkerhed på toppen.
Ceremoni med ayahuasca
Du har mulighed for at deltage i en ceremoni med ayahusca. Mere info info følger.
Inkluderede måltider:
Morgenmad på hotel, frokost, aftensmad
Vi integrerer vores oplevelse i ceremonien.
Inkluderede måltider:
Morgenmad på hotel, frokost, aftensmad
Et par timers kørsel fra Pisac ligger landsbyen Moccorayse, hvor Hans Erik i 1997 skrev en børnebog om en typisk peruansk drengs liv. Hans Erik har stadig gode venner i landsbyen og vi indlogerer os på deres skønne ejendom.
Vi har fået lov at følge i landsbyens gruppe, som vil deltage i årets Qoylloriti. Under dagene i Moccorayse lærer vi dem at kende. Herudover går vi ture i landsbyen og ser hvordan livet er.
Inkluderede måltider:
Morgenmad på hotel, frokost, aftensmad
Alt efter lyst og temperament kan vi slappe af i landsbyen eller køre op til Regnbuebjerget, der ligger i bjergene over landsbyen.
Regnbuebjerget har de seneste år tiltrukket stor opmærksomhed, og i dag er et af de mest populære udflugtsmål. De lokale kalder bjerget for Vinicunca. Cunca betyder ”hals” på quechua. Betydningen af Vini er ukendt, men kan muligvis henvise til de forskellige farver af mineralske lag, der udgør bjerget. Derfor kan ”farvet hals” være en sandsynlighed fortolkning.
Fra parkeringspladsen i knap 5.000 meters højde tager det omkring halvanden time at vandre de fire kilometer op til Regnbuebjerget i 5.200 meters højde. Fra Regnbuebjerget har vi udsigt ind til det sydlige Perus højeste bjerg Ausangate.
Inkluderede måltider:
Morgenmad, frokost, aftensmad
En af rejsens højdepunkter er deltagelse i Q’oylloriti. Fra landsbyen kører vi op i bjergene til indgangen til den dal, hvor Q’oylloriti foregår. Sammen med tusinder af andre pilgrimme vandrer vi ind gennem dalen.
Q’oylloriti er en religiøs festival og pilgrimsvandring, der afholdes hvert år nær det store bjerg Ausangate. Q’oylloriti har elemeneter fra både katolsk og oprindelig tro. I den oprindelige trosverden er festen en fejring af stjernerne. I særdeleshed fejrer de tilbagekomsten af stjernetegnet af Plejaderne, der i bjergene er kendt som Qullqa, eller ”lagerhus” og er forbundet med den kommende høst og nytår. Plejadernes genkomst på nattehimlen falder sammen med vintersolhverv, der af den oprindelige befolkning har været et af årets vigtigste spirituelle højtider. Q’oylluriti er quechua og kan oversættes til ”snestjerne” eller skinnende stjerne.
Ifølge den katolske kirke er festen til ære for Señor de Q’oylloriti, Sneens Sjernes Herre, og stammer fra slutningen af det 18. århundrede. Den unge indfødte hyrde Mariano Mayta befriendede en mestizodreng ved navn Manuel på bjerget Qullqipunku. Takket være Manuel voksede Marianas lamaflok, så hans far sendte ham til Cusco for at købe en ny skjorte til Manuel. Mariano kunne ikke en lig den han havde i forvejen, for den slags blev kun solgt til ærkebiskoppen. Efter at have hørt dette, sendte biskoppen i Cusco en gruppe ud for at fange Manuel, der blev omdannet til en busk med et billede af den korsfæstede Kristus hængt på. Mariano døde på stedet, og blev begravet under en klippe, som blev et pilgrimssted kendt som Señor de Q’oylloriti. Her tonede et billede af Kristus frem.
Sandsynligvis overnatter vi i telte.
Fuldmåne
Inkluderede måltider:
Morgenmad, frokost, aftensmad
Q’oylluriti foregår i slutningen af maj eller begyndelsen af juni for at falde sammen med fuldmåne. Begivenheder omfatter flere processioner af hellige ikoner og danse for Señor de Q’oylloriti. Indtil for nylig blev en af de vigtigste ritualer udført af udklædte dansere, der vandrede op til gletsjeren og hentede hellig is. Isen mente man besad helbredende kræfter. På grund af afsmeltning af gletsjeren er dette ikke længere tilladt.
Den kulminerende begivenhed for den oprindelige ikke-kristne befolkning ærer Plejaderne ved solopgang efter fuldmåne. Deltagerne foretager en 24 timer lang pilgrimsvandring og ved solopgang ærer de fra et højtliggende sted de første stråler af sollys, som stiger over horisonten.
Metaforisk er konstellationens forsvinden fra nattehimlen og tilbagekomst cirka to måneder efter et symbol på, at den menneskelige eksistens er en vekslen mellem kaos og orden. Q’oylloriti er således også en fejring af tilbagekomsten af orden.
Dagen efter den 24 timer lange pilgrimsvandring rejser mange til Cusco, hvor årets største religiøse højtid, Corpus Christi, foregår om torsdagen.
Q’oylloriti blev i 2011 på optaget på UNESCO’s liste over Verdens Kulturarv.
Inkluderede måltider:
Morgenmad, frokost, aftensmad
Vi deltager i den 24 timer lange pilgrimsvandring. Mange er klædt ud som djævle og andre figurer fra den oprindelige spirituelle verden.
Sammen med vores lokale hjælpere organiserer vi et sted at hvile, hvis det er nødvendigt.
Inkluderede måltider:
Morgenmad, frokost, aftensmad
Ved solopgang deltager vi i ceremonien, der ærer den opstående sol efter vintersolhvervs fuldmåne. Dette er et af de mest hellige øjeblikke i den før-kristne religiøse verden i Andesbjergene. Som baggrund for ceremonien er det snedækkede bjerg Ausangate.
Op ad dagen kører vi til Cusco og får et velfortjent hvil.
Inkluderede måltider:
Morgenmad, frokost, aftensmad
Corpus Christi er årets største religiøse fest i Cusco. De tunge helgenfigurer fra kirkerne bæres i procession, og der danses, spilles musik og drikkes i gaderne.
Inkluderede måltider:
Morgenmad på hotel, frokost, aftensmad
Cusco har siden 1983 været på UNESCOs liste over Verdens Kulturarv, og den fascinerende by var engang hovedstad i det gamle inkarige. Navnet Cusco betyder Verdens navle på det gamle inkasprog, og byen er ikke større, end at vi kan gå rundt til seværdighederne. Vi tager os tid, for byen ligger i 3000 meters højde, og vi bliver nemt forpustet i den tynde luft.
Vi går op til de lokales store ”supermarked”, markedet San Pedro, og fortsætter til Soltemplet. Her finder vi de fineste stenmure i Peru. Soltemplet, hvis inkanavn Qoricancha betyder Gårdhave af guld, var det vigtigste tempel i inkariget. For at markere deres herredømme ødelagde spanierne store dele af templet og byggede en kirke på og i ruinerne. I templet hænger store reproduktioner af tegninger fra Felipe Guaman Poma de Ayalas håndskrevne krønike om inkariget. Originalen findes på Det Kongelige Bibliotek i København. Bagefter besøger vi katedralen.
Inkluderede måltider:
Morgenmad på hotel, frokost, aftensmad
Op ad dagen kører vi til inkabroen Q’swachaka, som de lokale er ved at genopføre – og som vi skal være med til at genopføre. Vi kommer nemlig den dag, hvor broen bliver færdig. Broen hænger over Apurimacfloden i et meget traditionelt område af Peru. Siden 1400-tallet har landsbyboerne på hver side af floden hvert år i juni mødtes til en ugelang brobygning og fest. De starter med på bjergsiderne at skære store dynger af græs, som de dernæst fletter til snore og reb. Til sidst skærer de den gamle bro ned og bygger den nye op. Det er nødvendigt at bygge en ny bro hvert år, da den begynder at rådne efter regntiden mellem december og marts. Denne imponerende bro spænder 33 meter over kløften og hænger 15 meter over Apurimacfloden.
Broen er på UNESCO’s liste over Verdens Kulturarv. På quecha hedder Q’eswachaka, der betyder “flettet bro”.
Inkluderede måltider:
Morgenmad på hotel, frokost, aftensmad
Vi er med til den store årlige fest, hvor man fejrer genopførelsen af broen. Shamaner laver ofringer, musikere spiller og vi alle danser, spiser og drikker. Vores deltagelse i festen er en enestående mulighed for at opleve et autentisk Peru med stærke kulturtræk fra før spaniernes ankomst.
Hen på dagen kører vi til Puno ved Titicacasøen.
Inkluderede måltider:
Morgenmad, frokost, aftensmad
Vi bliver hentet på hotellet og kører den korte strækning til havnen, hvorfra vi sejler til sivøerne, der ligger ca. en halv times sejlads ude i Titicacasøen. På en af øerne møder vi en øbo, der fortæller om, hvordan man bygger en sivø, og vi kan besøge et sivhus og se, hvordan uroindianerne bor. For en billig penge er det muligt at købe sig til en sejltur i en sivbåd.
Titicacasøens vandspejl bølger i 3.812 meters højde. Søen er 58.000 km2 stor og måler 190 km fra nord til syd. Vandets temperatur er cirka 10 grader, så det ér muligt for vikinger at tage en dukkert. Efter besøget på de særegne flydende øer sejler vi ca. 2½ time længere ud på Titicacasøen til øen Taquile, hvor vi de næste dage skal indkvarteres privat hos vores venner. Når vi ankommer til øens lille havn, står øboerne klar til at tage imod os og bærer vores bagage op ad stierne til vore værtsfamilier. Vi går i roligt tempo de ca. 200 højdemeter til Plazaen og videre til de familier, vi skal bo hos. Vi hviler ud og tilbringer resten af dagen hos vore værtsfamilier.
Inkluderede måltider:
Morgenmad på hotel, frokost, aftensmad
Hvis vi er morgenfriske, kan vi inden morgenmaden se solen stå op over Titicacasøen. Mod øst knejser de snedækkede bjergtinder i nabolandet Bolivia.
Når to mennesker møder hinanden på Taquile, udveksler de cocablade. Traditionen har rod i indianernes livsindstilling om at leve i harmoni med sine omgivelser. At give og modtage symboliserer, at vi alle er forbundet med hinanden. I dag går vi samlet rundt på øen med vores værtsfamilier. De viser rundt og giver en grunding indføring i deres levevis og kultur, bl.a. hvordan de laver deres flotte dragter, som de bærer til hverdag. Vi kommer med i markerne, hvor vi får vist, hvordan man bearbejder jorden, og hvilke afgrøder man dyrker på øen. Vi får også mulighed for at købe nogle af de produkter, som beboerne på øen strikker, hækler og syr.
Om eftermiddagen går turen ad stierne til øens højeste punkt, hvor der er bygninger fra før spanierne kom til øen. Efter aftensmaden hos vore værtsfamilier er det tid til hygge og måske musik og dans med vore værtsfamilier. Inden afrejsen fra Taquile afregner vi med vore værtsfamilier for de drikkevarer, vi har nydt under opholdet.
Inkluderede måltider:
Morgenmad, frokost, aftensmad
Vi skal endnu en tur rundt på øen. Frokosten nyder vi på den lille bys plaza med en formidabel udsigt. Om eftermiddagen sejler til Puno.
Inkluderede måltider:
Morgenmad, frokost, aftensmad
Vi kører fra Puno ud til de særegne begravelsestårne Sillustani. Turen fortsætter til lufthavnen i Juliaca, hvorfra vi flyver til Lima.
Sidst på dagen forlader vi Peru.
Inkluderede måltider:
Morgenmad, frokost, aftensmad i fly
Vi lander i Danmark om eftermiddagen.
Inkluderede måltider:
Morgenmad i fly
Pris: Kr. 39.500
Tillæg for eneværelse: Kr. 2.000,- Kun muligt få steder
Betalingsprocedure:
Efter udfyldelse af tilmeldingsformular betales depositum på 12.000 kr. der gælder som bindende tilmelding.
75 dage før afrejse betales restbeløb.
Rejsens kode: 23R-103
- Al transport med fly, bus, bil og tog
- Alle overnatninger. På hotel, i telt eller privat
- Sovepose og liggeunderlag ved overnatning i telt
- 20 x morgenmad, 19 x frokost, 20 x aftensmad
- Indgange til arkæologiske steder vi besøger
- Lokal fagguide på udvalgte dage
- Hans Erik Rasmussen som rejseleder alle dage
- Drikkevarer
- Forsikringer
- Privat udrustning
Sådan tilmelder du dig rejsen
Du tilmelder dig rejsen ved at udfylde vores tilmeldingsformular, som du kommer til ved at klikke på den grønne knap herunder.
Rejsebetingelser
Rejsen er sikret af Rejsegarantifondens bestemmelser.
Du kommer til vores generelle rejsebetingelser ved at klikke på den grønne knap herunder.
I flere år har jeg glædet mig til at stå i spidsen for denne rejse, hvor jeg kombinerer de tre elementer, som for mig er de mest spændende i Peru; vandreture, spirituelle fester og samvær med mennesker. På den måde kommer vi både meget tæt på naturen og tæt på den peruanske folkesjæl.
Festen og pilgrimsvandringen Qoylloriti har jeg drømt om at deltage i siden jeg læste om den i National Geographic i 1982. Det er den største religiøse fest i Amerika og rummer elementer fra både den oprindelige og den katolske tradition.
Vi skal deltage i den årlige genopbygning af den sidste inkabro af græs. Selv om denne fest lige som pilgrimsvandringen er på UNESCO’s liste over Verdens Kulturarv, kommer meget få turister.

Film fra steder vi besøger på rejsen
Vi bygger den sidste inkabro
Vi deltager i byggeriet af den sidste inkabro af græs i Peru. Hvert år gennem 600 år har beboerne i fire landsbysamfund hvert år mødtes og rituelt genopbygget fællesskabet mellem landsbyerne og broen over den øvre Amazonflodens kløft. Byggeriet varer tre dage og på dag fire holder landsbyboerne en stor fest. Denne film viser det afsluttende arbejde på dag tre.
VI besøger Machu Picchu
Machu Picchu er Sydamerikas største seværdighed! Intet mindre. Inkaernes hellige by viser det ypperste af deres byggekunst med udhuggede sten. Beliggenheden er fantastisk.
Vi vandrer med lamaer
I denne video er jeg i vandreområdet Lares. De mennesker jeg er sammen med, skal med på vores rejse i 2020, og de lamaer du ser i starten af videoen, skal bære vores bagage.
Vi bor hos lokale på Taquile
Her fortæller jeg fra Taquile i Titicacasøen. På den smukke ø i Titicacasøen lever indianerne stadig efter inkaernes leveregler; “Du må ikke lyve, du må ikke være doven, og du må ikke stjæle”. Her er heller ingen biler. Det lille samfund bygger på gensidig respekt og sammenhold. Befolkningen går stadig i de traditionelle dragter. Ved at bo hos en familie kommer vi virkelig tæt på en helt unik kultur.

“Hans Erik, du gav os en tur vi ikke vil glemme
Du har en evne til at lede og samtidig fornemme
Hvad der rør’ sig i gruppen
Såvel som hos den enkelte i truppen”
“Din eventyrlyst er af ren karat
Du deler dine opdagelser til enhver der er parat
Du gør det af lyst og af et kærligt hjerte
Fortæller gerne til alle hvad du har set og lærte”
Kresten Ravnkjær, psykolog og psykoterapeut
Deltager på rejse i Peru.
Nedslag i mit liv som eventyrer og rejseleder
- Vandrede Inkastien første gang i 1983
- Forfatter til Turen går til Peru og Bolivia på Politikens Forlag
- Vandret og redet en måned fra Cusco til Colcakløften
- Deltaget i mange ceremonier med ayahuasca
- Uddannet organisk psykoterapeut
- Gift og far til to voksne børn
- Uddannet efter- og højskolelærer
- Medlem af Eventyrernes Klub

Her er jeg leder på en rejse i Peru. Til venstre i billedet står en af mine peruanske medarbejdere.