


DEN KLASSISKE INKASTIEN TIL MACHU PICCHU PÅ 4 DAGE
For inkaerne var vandringen ad inkastien til Machu Picchu som en pilgrimsrute. For vandrere er ruten den mest populære i Sydamerika.
En pilgrimsrute
Inkastien til Machu Picchu blev uden tvivl anlagt for at give vandrerne en følelse af samhørighed med naturen og dens guder. På hvert højdedrag og efter hvert sving kommer en udsigt, der er flottere end den foregående. De stadig flottere bygningsværker, der alle anbragt på steder med speciel fantastisk udsigt, var ikke anlagt til beboelse, men fungerede snarere som templer, der ærede naturen.
Den sidste udsigt får man ned over Machu Picchu fra den lille bygning Intipunku – Solporten. I mange guidebøger og trekkingbureauers turbeskrivelser er denne udsigt, når morgesolens stråler rammer Machu Picchu, beskrevet som helt fantastisk og hele vandringen værd. Det er en overdrivelse. Udsigten er flot, men når dagens første solstråle rammer ruinerne, har det været højlys dag i flere timer, og udsigten fra Solporten er flot dagen igennem.
Inkaen vandrede sandsynligvis ikke selv ad Inkastien til Machu Picchu. Det er mere sandsynligt, at han vandrede – eller rettere; blev transporteret i bærestol ned gennem Urubambadalen, og op ad den sti, som i dag er den korte, en- og todages udgave af Inkastien.
I privat gruppe med Viking Expedition personlig service: Per person v. 2 personer: Fra kr. 7.700
I international gruppe. Per person: Fra kr. 4.950
SE VORES FILM OM INKASTIEN TIL MACHU PICCHU
I filmen vandrer Hans Erik Rasmussen Inkastien med sine to venner Calle Granholm og Christian Peña.
Længde: Ca. 45 km.
Dage: 4 med besøg på Machu Picchu dag 4
Sværhedsgrad: Middel
Højeste pas: 4198 m. Passet Warmiwañusqa, “Den døde kvindes pas”
Dybeste dal: 2620 m. Ved Vilcanotafloden lige efter starten
Kendetegn: En klassiker. Mange inkaruiner undervejs
Regler: Hver dag må højst starte (og det gør der) 500 vandrere inkl. bærere og guider. Man skal vandre med guide med licens. Inkastien er lukket i februar
I privat gruppe med Viking Expedition personlig service: Per person v. 2 personer: Fra kr. 7.700
I international gruppe. Per person: Fra kr. 4.950
PROGRAM
I den tidlige morgen kører I gennem typisk peruansk landbrugsland til Den Hellige Dal. Vandringen starter efter, at I har provianteret i byen Ollantaytambo. De første kilometer går langs Urubambafloden, til I kommer til ruinen Patallaqta. Her bevogtede inkaerne indgangen til den dal, som I vandrer videre ind igennem. Efter en god times let gang krydser I dalens lille flod, hvis vand kommer fra gletsjerne på det 6.271 meter høje bjerg Salcantay. Ved broen er en bebyggelse, hvor I sandsynligvis holder frokostpause.
Et par timers vandring længere fremme kommer I til landsbyen Huayllabamba i 3.100 meters højde. Dette er den sidste bebyggelse på Inkastien. Navnet er quechua og betyder græsslette. Undervejs er I kommet forbi marker, som de lokale bønder dyrker med håndkraft og oksers hjælp. I Huayllabamba er der kiosker og lejrpladser, hvor I tilbringer den første nat.

Fra Huayllabamba stiger stien støt cirka tre timer op gennem tæt, fugtig skov til Llulluchapamba i 3.850 meters højde, hvor der er en række campingpladser med toiletbygning. Udsigten ned gennem dalen er fantastisk. Herefter ophører skoven, og man kommer op i landskabstypen puna, hvor bevoksningen næsten udelukkende er græsarten ichu.
Vandringen op mod passet er den hårdeste strækning på Inkastien. I denne højde indeholder en given luftmængde kun 60 procent af iltmængden ved havets overflade. Sørg derfor for kun at gå halvt så hurtigt som almindelig ganghastighed. Det gælder om, at musklerne ikke forbruger mere ilt, end lungerne kan nå at optage. Regn med et par timers gang op til Inkastiens første pas.
Den døde kvindes pas, Warmiwañusqa, ligger i 4.198 meters højde. Tilnavnet kan skyldes, at man fra den bjergside, som man vandrer op ad næste dag, med lidt god vilje kan få konturerne ved passet til at ligne en liggende kvinde. Brug noget tid på passet for at komme til hægterne efter stigningen, og på at nyde udsigten. Fra toppen kan man se over til ruinen Runkuracay på den modsatte bjergside og de to små søer lige under det andet pas.
En times vandring ned ad bjergsiden bringer én ned til Pacamayo-floden, hvor Inkastiens største lejrplads med toilet ligger. Floden løber ned til Urubamba-floden. På turen ned fra passet går man ad stenbelægning, der ligner inkavej, men er lavet i 1990’erne for at vandrerne kan komme sikkert ned ad bjergsiden, der var plaget af erosion.
Fra lejren går det igen opad, og undervejs finder man de første rester af oprindelig stenbelægning fra inkatiden. Efter en times vandring kommer man til den runde ruin Runkuracay, der fungerede som tambo (opholdssted for rejsende) og udsigtspunkt. Den videre vandring på omkring en time fører forbi et par småsøer, hvor man kan være heldig at se hjorte.
Fra Inkastiens andet pas i 3998 meters højde er der på klare dage en fabelagtig udsigt til Vilcabambabjergene. Det var ude bag de fjernest synlige bjerge, at Manco Inca og hans sønner havde deres uafhængige rige frem til 1572. På nedstigningen efter passet ligger ruinen Sayacmarca nogle hundrede trappetrin op til venstre. Fra Sayacmarca og frem til Machu Picchu lå en linje udsigtsplatforme, så man let har kunnet signalere, at besøgende var på vej til den hellige by. En fuldstændig overgroet sti fører over bjergene mod syd til det store bjerg Salcanay.
På tredje pas har man udsigt til mange af de højste bjergtinder mellem Machu Picchu og Cusco. Mod vest står det 6000 meter høje Pumasillo i hjertet af Vilcabambabjergene. Mod syd knejser det 6270 meter høje Salcantay og mod nordøst det 5682 meter høje Verónica.
Under passet vandrer man gennem Phuyupatamarca. Toppen ovenfor terrasserne er hugget flad af inkaerne – et utroligt arbejde med de redskaber, som de rådede over. Nedenfor nogle terrasser er fem næsten identiske ceremonielle bade. Vejen videre frem er en nedstigning ad en stejl, men fantastisk godt lavet trappe, der sætter lægmusklerne på nye prøvelser efter nogle lette timer. Lejrpladsen ligger ved ruinen Wiñay Wayna.

De fleste starter den sidste halvanden timers vandring, inden det lysner for ved daggry at nå frem til Solporten og sidde og nyde udsigten ned over Machu Picchu.
I får en guidet rundvisning på Machu Picchu.
Om eftermiddagen kører I med shuttlebus ned til Aguas Calientes og kører derfra med tog til Ollantaytambo. Resten af turen tilbage til Cusco sker med bil.
PRIS OG PRAKTISK I PRIVAT GRUPPE MED VIKING EXPEDITION
Pris fra kr. 7.700,- per person v. 2 personer
Prisen inkluderer:
- Formøde på hotel i Cusco med guide til Inkastien
- Transport fra hotel i Cusco til startsted for Inkastien
- Tre nætter i telt på Inkastien
- Liggeunderlag
- Morgenmad dag 2, 3, 4
- Frokost og aftensmad dag 1, 2, 3
- Eftermiddagste og snacks undervejs
- Vandring i privat gruppe med engelsktalende guider
- Kok der tilbereder alle måltider
- Bærere, der bærer telte og køkkenudstyr og sætter telte op
- Adgang til Inkastien og Machu Picchu
- Guidet rundvisning på Machu Picchu
- Bus fra Machu Picchu til Aguas Calientes
- Tog fra Aguas Calientes til Ollantaytambo
- Bus fra Ollantaytambo til Cusco
- Pakkeliste
- Bagage som I ikke skal have med på Inkastien, opbevares på hotellet i Cusco
- Personlig bagage på 6 kilo bæres af bærere. Heri skal regnes sovepose, men ikke underlag.
Dunsovepose kan lejes for 250 kr. i alt for alle dage.

Prisen inkluderer ikke:
- Drikkevarer
- Forsikringer
- Sovepose
- Vandrestave
Vores eget bureau i Cusco
Vandreturene i private grupper arrangerer vi sammen med Viking Expedition, der er vores eget trekkingbureau i Cusco. Servicen omfatter bl.a. at I vandrer I en privat gruppe med kok og engelsktalende guide. Kvaliteten er helt i top, og vores bærere bærer jeres bagage.
Interaktivt kort. Zoom ind og ud, klik på kameraikonerne og forstør kortet.

Højdekort over Inkastien.
Billeder fra Inkastien
INKASTIEN TIL MACHU PICCHU Vandretur / Trekking Fra 6.200 kr. Afrejsedato: Hver dag marts - december I PRIVAT GRUPPE MED VIKING EXPEDITION |
Den klassiske Inkasti til Machu Picchu Vandretur / Trekking Fra 4.950 kr. Afrejsedato: Daglig afgang marts - januar I INTERNATIONAL GRUPPE |